Hyrdning

Hyrdning tager udgangspunkt i hyrdehunderacernes helt basale instinkt for at hyrde, altså f.eks. at flytte en flok dyr fra et punkt til et andet. Det er i dag både en populær hundesportsgren og ikke mindst et vigtigt avlsredskab, når opdrættere skal finde frem til hunde med gode egenskaber for hyrdning ved at afprøve hundens naturlige egenskaber under fornuftige forhold.

Hyrdning er arbejde med forflytning af f.eks. får, køer eller gæs ud fra et punkt til et andet. Det kan være at flytte en fåreflok mellem to marker eller igennem to låger, sætte fårene ind i fangefold eller tage dem ud af fangefolden eller stalden. Man kan arbejde med både tildrivning og fradrivning .

Der indgår tre elementer i hyrdning –, flokken, hunden og føreren. Derudover skal der være egnede arealer, som ikke er til fare for hverken føreren, fårene eller hunden. Underlaget skal være jævnt, og det er vigtigt, at dyrene er hundevante. Det er meget vigtigt, at dyrene behandles etisk forsvarligt.

Dansk Shetland Sheepdog Klub´s hyrdeudvalg arrangerer løbende dags eller weekendkurser for klubbens medlemmer, og hjælper med at skabe kontakt til egnede instruktører for videre træning med shelties. Trods mange generationer, hvor man ikke har haft fokus på sheltiens hyrdeegenskaber har mange shelties stadig stærkt instinkt for at hyrde i samarbejde med sin ejer.